Octombrie roz

~ Octombrie roz ~

Octombrie este luna evenimentelor înscrise în seria celor care doresc să transmită femeilor de toate vârstele un semnal. Un mesaj al importanței prevenției bolilor grave, prin efectuarea controalelor periodice de specialitate. Asociația Sofi Roz din Bacău a inițiat multe acțiuni de conștientizare asupra pericolului cancerului de sân. A subliniat în multe rânduri că depistarea bolii în stadiu incipient face posibilă vindecarea. Astfel, iluminarea în roz a Ateneului băcăuan, iluminarea în roz a Secției de Oncologie din Spitalului Județean Bacău, întâlnirile repetate cu pacientele internate în secțiile de terapie oncologică, distribuirea de pliante cu informații utile trecătorilor, realizarea unui schimb de experiență cu alte asociații sunt doar câteva dintre direcțiile pe care Sofi Roz le-a inițiat și împlinit de-a lungul timpului. Au fost organizate chiar și trei lansări de carte înainte de pandemie și a patra lansare de carte, în iulie 2021. Asociația a dăruit membrilor ei cărți de poezie și proză. Literatura, arta în general, călătoriile în natură, mersul pe jos sunt căi de restabilire a echilibrului psiho-emoțional.
S-a demonstrat prin multe studii științifice că stresul, dar și alte situații tensionate, conflictuale, parcurgerea unor situații limită sunt printre cauzele declanșatoare ale bolii neoplazice. Felul cum ne gestionăm stresul are o importanță vitală asupra stării de sănătate. Anul acesta, chiar în condiții de pandemie, Mioara Spiridon, președinta Asociației, a organizat mai multe întâlniri cu noi, doamnele din asociație. Cea de ieri, 5 octombrie, a dovedit că, fie și o simplă întâlnire în Parcul Cancicov, ne este de folos, ajutându-ne să socializăm. Ne-am regăsit în perimetrul fântânii arteziene din zona centrală a parcului. Suntem bucuroase de întâlnire, dornice să vorbim. Toate o dată dacă ar fi posibil. Dorim să ne fotografiem, dar fântâna este oprită. Când nu mai speram să pornească, coloane spumoase de apă se înalță spre cerul de un albastru intens, limpede, clar. Și ca bucuria să ne fie deplină apare un curcubeu amplu și încă unul, semn că și universul se bucură de bucuria noastră.
Să aprindem lumina roz în inima noastră. Să ne bucurăm de seninul acestei zile frumoase de toamnă…
Și să nu uităm că doar împreună fragilitatea noastră devine o forță capabilă să schimbe, dăruind zâmbete, gânduri bune și îmbrățișări tuturor celor care sunt deschiși să le primească.

Rodica Dascălu

5 octombrie 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *